سال ۲۰۰۳ وقتی برای اولین بار وردپرس به عنوان یک سیستم ایجاد وبلاگ آمد هیچ کسی فکرش را هم نمیکرد که در سال ۲۰۱۹ ببینیم یک سوم دنیای وب به این سیستم مدیریت محتوا وابسته باشند. وردپرس یکهتاز سیستم های مدیریت محتواست و بسیاری از کسب و کارها برای داشتن سایت معمولی یا فروشگاهی اول به سراغ وردپرس میرود. حالا این وردپرس چیست؟ در این مطلب میخواهیم به این پرسش و دیگر پرسشهای پیرامون وردپرس پاسخ بدهیم.
دسترسی سریع به مطالب
وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟
به زبان ساده بخواهیم بگوییم، وردپس در نگاه اول یک سیستم ایجاد وبلاگ است که امکانات پیشرفتهای دارد. مثلا با وردپرس میتوان وبلاگی با دامنه و هاست اختصاصی داشت، میتوان ظاهر وبلاگ یا سایت را کاملا اختصاصی طراحی کرد و امکاناتی برای آن ایجاد کرد که در سایتهای دیگر وجود ندارد.
البته وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای اپن سورس هم هست. به این معنی که برای بسیاری از سایتها که کدنویسی شدهاند میتواند نقش یک CMS داشته باشد تا نویسندگان این سایتها بتوانند محتوای خود را در این فضا بارگذاری و ویرایش کنند. آنچه وردپرس را بسیار جذاب میکند که میتوان آن را کاملا شخصیسازی کرد. یعنی ظاهر سایت را میتوان کاملا طراحی کرد، برای طراحی سایت میتوان امکانات مختلف ایجاد کرد و…
این اقدامات با قالب وردپرس و افزونه های وردپرس (پلاگین ها) انجام میشود که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
محیط وردپرس چه شکلی است؟
این تصویری از محیط وردپرس است که میتوانید درش فضای کار و گزینهها را ببینید:
پنل وردپرس چیست؟
پنل وردپرس جایی است که شما درش میتوانید از امکانات وردپرس استفاده کنید. برای رفتن به پنل مدیریت وردپرس باید آدرس سایت را به همراه wp-admin به این شکل تایپ کنید: example.com/wp-admin
اگر این عبارت را هم تایپ کنید میتوانید وارد پنل مدیریت وردپرس بشوید: example.com/wp-login
همانطور که در قسمت محیط وردپرس تصویر را دیدید پنل وردپرس قسمتهای مختلفی دارد. مثلا:
- منوی مدیریت منوی اصلی پنل وردپرس است.
- نوار مدیریت اطلاعاتی مفید با چند لینک دارد. این نوار را فقط کاربران معتبر میبینند.
- تنظیمات صفحه برای مخفی کردن بخش های مختلف صفحه یا نشان دادنشان است.
و قسمتهای دیگر…
دانلود وردپرس
برای استفاده از وردپرس ابتدا باید آن را دانلود کنید بعد روی یک وب سرور (هاست) نصب کنید. دانلود wordpress در ایران رایگان است و حتی برای کاربران فارسیزبان، وردپرس فارسی هم ارائه شده است. حجم وردپرس هم چندان زیاد نیست، معمولا زیر ۱۵ مگابایت است و سریع دانلود میشود.
نصب وردپرس
بعد از اینکه وردپرس را دانلود کردید نوبت به نصب آن میرسد. شما میتوانید وردپرس را روی هاست اینترنتی خود نصب کنید یا اصلا یک سرور شبکه داخلی برای خودتان داشته باشید. بیشتر برنامه نویسان وردپرس ابتدا یک نسخه از وردپرس را روی سیستم خودشان نصب میکنند تا مراحل کار و برنامه نویسی وردپرس را انجام بدهند. بعد که نوبت استفاده از محصول رسید آن را به سرور اصلی انتقال میدهند.
قالب وردپرس چیست؟
ظاهر هر سایت به قالب آن بستگی دارد. هر قالبی از یک سری فایلها و کدهای HTML، CSS و… تشکیل شده است. پس برای طراحی قالب وردپرس یا ویرایش آن باید به برنامه نویسی فرانت اند مسلط بود.
ﻃﺮاﺣﯽ ﺳﺎﯾﺖ را از ﮐﺠﺎ ﺷﺮوع ﮐﻨﯿﻢ؟ 0 تا 100 یادگیری طراحی سایتقالب های وردپرس را میتوان از طریق بخش پوستهها در منوی نمایش مدیریت کرد. در همین بخش ۳ قالب رایگان وردپرس برای شما وجود دارد که البته دیگر خیلی تکراری شدهاند. در کل قالب وردپرس شما میتواند رایگان باشد (یعنی یا یکی از این ۳ قالب رایگان وردپرس باشد یا یکی از قالب های رایگان که در فضای اینترنت وجود دارد.) یا اینکه طراحی شده باشد و شما برایش پول داده باشید. قالب های غیر رایگان وردپرس را میتوان از برنامه نویس ها خریداری کرد یا اینکه به وب سایت هایی که قالب میفروشند برای خرید این قالب ها مراجعه کرد.
افزونه وردپرس یا پلاگین وردپرس چیست؟
بیش از ۵۰۰۰۰ افزونه یا پلاگین وردپرس وجود دارند که میتوانند امکانات بیشتری به وبلاگ یا سایت شما اضافه کنند. امکاناتی که میتواند توسط خود شما استفاده شود یا اینکه نیازی از کاربر را برطرف کند. درست مثل قالب های وردپرس، افزونه های وردپرس هم میتوانند خریدنی یا رایگان باشند. اصلا در جامعه وردپرس یک جمله معروف وجود دارد که میگوید: «برای این هم افزونه هست!». شما با افزونه های وردپرس میتوانید:
- فروشگاه آنلاین بسازید (با افزونه ووکامرس).
- یک وب سایت مخصوص کوپن داشته باشید (با افزونه RetailMeNot)
- در سایتتان فرم شغلی ایجاد کنید (با افزونه Job Manager)
- یک سایت عکاسی داشته باشید (با افزونه Envira Gallery)
- یک سایت ویکی داشته باشید (با افزونه Knowledge base)
ایرادی که افزونه های وردپرس دارند این است که آنها با آمدن نسخه های جدید وردپرس آپدیت نمیشوند. پس شاید بعضی از قابلیتهای آنها با آپدیت شدن وردپرس کار نکند.
اپلیکیشن وردپرس چیست؟
جالب است بدانید وردپرس اپلیکیشن هم دارد و میتوانید آن را از مارکتهای مختلف دانلود کنید.. اپلیکیشنی که برای اندروید، IOS و ویندوز فون طراحی شده و با آن شما میتوانید به یک سری امکانات برای سایت وردپرسی تان دسترسی داشته باشید. مثلا با کمک آن مطالب جدید در وبلاگ بنویسید، نظرات را مدیریت کنید و آمار را ببینید.
مزایا و معایب وردپرس
شکی نیست که این سرویس وبلاگ ساز و سیستم مدیریت محتوا هم مزایا دارد هم معایب. از جمله مزایای استفاده از وردپرس برای ساخت سایت این است که:
- با وردپرس میتوان به خوبی سئوی سایت را روبراه کرد.
- هر وقت نسخه جدیدی از وردپرس بیاید وردپرس شما هم به صورت خودکار خودش را به روزرسانی میکند.
- کار کردن با وردپرس برای افراد مبتدی آسان است و میشود گفت اگر ابتدای راه یادگیری برنامه نویسی هستید وردپرس برای شما بهترین گزینه است.
- مسلما این انعطافپذیری در ایجاد قالب و پلاگین یا دستکاری کردنشان از بزرگترین مزایای استفاده از وردپرس است.
- هزینه ایجاد سایت با وردپرس در مقایسه با هزینه ایجاد سایت های برنامهنویسی شده کمتر است.
اما از معایب این سرویس هم نباید گذشت. مثلا:
- توسعهدهندههای وردپرس اصلا پشتیبانی خوبی برای آن ندارند. در نتیجه شما بیشتری راهنماییها را از کاربران وردپرسی دیگر خواهید گرفت
- با آپدیت شدن وردپرس بسیاری از افزونهها که آپدیت نشدهاند کاربردشان را از دست میدهند و فقط فشار اضافه به هاست میآورند. با آموزش های لازم میتوانید این مشکل را حل کنید
- تنوع پلاگین ها بلای جان کاربران وردپرس شده چون باید تک تک پلاگینها را تست کنند و ببینند کدامشان خروجی موردنظرشان را میدهد!
با همه این حرفها… میبینید که وردپرس همچنان پابرجاست! نه فقط پابرجا که پرطرفدار هم هست. هر روز به تعداد افرادی که ترجیح میدهند از وردپرس استفاده کنند افزوده میشود که همین خودش نشان میدهد مزایای وردپرس برای معایبش میچربد. شما در مورد وردپرس چه نظری دارید؟ آیا چیزی هست که بتوانید به مزایا و معایب وردپرس اضافه کنید یا در مورد وردپرس سوالی دارید؟ پس فراموش نکنید که نظراتتان را از طریق بخش نظرات سایت شاتوب با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید